Ga naar de inhoud
Home » Vragen » Uit elkaar gaan na de vakantie?

Uit elkaar gaan na de vakantie?

  • door
uit elkaar na vakantie

Stel je eens voor: al meer dan een jaar werk je, samen met je partner, thuis. De één achter zijn laptop op zolder en de ander aan de eettafel. Vorig jaar is jullie vakantie door Covid-19 in duigen gevallen en dit jaar dreigde bijna hetzelfde te gebeuren. Maar gelukkig, jullie hebben het nu wel voor elkaar gekregen: eindelijk op vakantie! En waar normaal de verwachtingen ten aanzien van de vakantie al hooggespannen zijn, lijken ze nu, na zo’n bijzonder jaar, wel extra hoog. Het moet wél leuk worden. En ja, dan kan het tegenvallen. Misschien valt het zelfs wel zo erg tegen dat jullie twijfels krijgen over jullie relatie en er over denken om uit elkaar te gaan.

De meeste relaties stranden na vakanties

Jullie zullen niet de enige zijn. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat na de vakantieperiodes gemiddeld 20%-30% meer stellen uit elkaar gaan (pre-corona). Dat heeft redenen. Samen de tent op zetten of de auto inpakken, brengt stress met zich mee en is al een relatietest op zich. Daarna zit je vervolgens ook nog 2 of 3 weken lang, 24/7 bij elkaar op de lip. En hoewel we dat in de coronatijd misschien meer gewend zijn geraakt, kan het vele samenzijn op vakantie ook voelen als ‘te veel van het goede’. Daarbij komt dat je op vakantie geen afleiding hebt van werk, vrienden, familie of Netflix. Dat kan dus confronterend zijn, zeker als de torenhoge verwachtingen vervolgens niet worden waargemaakt.

Uit elkaar gaan dan maar? Nee, in ieder geval niet meteen. Ik schrijf hierover om ook wat begrip voor jezelf en je partner te creëren. Direct na de vakantie zitten jullie nog middenin die emotie. Gun jezelf en elkaar wat rust. Misschien kan je er nog even een weekendje alleen op uit. Het zal jou en je relatie goed doen. Ga vervolgens samen op zoek naar wat er mist in jullie relatie. Stel elkaar vragen, luister naar elkaar, blijf uit de verwijten en probeer niet in discussie te gaan. Dat is niet eenvoudig, maar wel heel erg de moeite waard.


Regelmatig beantwoord ik vragen vanuit mijn praktijk. In dit geval is deze blog een column die eerder in de krant is verschenen. Je mag me bellen via 06 13 883 702 of mailen via info@hansmik.nl. Heb jij een vraag die ik nog niet heb behandeld, stel deze gerust. Via dit emailadres of telefoonnummer kan je ook contact met me opnemen om een kennismakingsgesprek in te plannen. Als je eerst nog meer over verschillende universele thema’s wil lezen, kijk dan hier.

Naast mijn werk als relatiecoach, werk ik ook als leiderschapscoach. Wil je daar meer over weten? Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *