Ga naar de inhoud
Home » Vragen » Hoe kan ik in gesprek blijven met mijn partner als onze kinderen de dagen vullen?

Hoe kan ik in gesprek blijven met mijn partner als onze kinderen de dagen vullen?

two toddler pillow fighting

Hectisch leven

Eén van de eerste dingen die er in een hectisch gezinsleven vaak bij inschiet, zijn de gesprekken met je partner. Dat wil zeggen, de diepgaande gesprekken met je partner. Hoe zorg je er nou voor dat je toch je partner klein blijven vinden als de hele omgeving aan je trekt?

Een gemiddelde dag bij mij thuis ziet er ongeveer zo uit: tussen 6 en half 7 springt één van de kinderen op ons bed. De rest volgt. Douchen. Kinderen aankleden. Spullen klaar voor school. Ontbijten. Kinderen wegbrengen. Aan het werk. Thuiskomen. Kinderen ophalen. Eten koken. Eten. Opruimen. Kinderen naar bed. Om half 8 zijn we daar ongeveer mee klaar en dan wil ik of mijn vrouw graag nog sporten. Voor je het weet is de dag voorbij en zijn we vergeten om echt aandacht voor elkaar te hebben. Daar komt nog eens bij dat ik zelf de neiging heb om dingen alleen op te gaan lossen. En omdat we onze partner uitkiezen op waar we zelf behoefte aan hebben, is ook mijn partner goed in het alleen te doen. Dat helpt niet. Om dan toch de verbinding op te zoeken kan best een klus zijn.

Mijn neiging om het alleen te doen

Om dat toch te doen, moet ik altijd even langs mijn neiging om het alleen op te lossen. Die neiging die ik me heb aangeleerd in mijn kindertijd, toen ik het wel alleen op moest lossen. Na de scheiding van mijn ouders, heb ik me in de steek gelaten gevoeld en besloot ik om het alleen te gaan doen. Zonder hulp. Ik red me wel. Op momenten dat het hectische gezinsleven veel van me vraagt, voel ik dat ik nog steeds die neiging heb: ik red me wel. Het grote verschil is nu echter dat ik een volwassen man ben, met een liefdevolle partner, dus dat ik het niet meer alleen hoef te doen. Daarbij stil staan en respectvol kijken naar mijn neiging, maakt dat er ruimte ontstaat om het nu anders te doen. En dat is wel zo fijn.

In de praktijk

De gedachte erachter is wellicht duidelijk, maar hoe doe je dat nu praktisch? Wat ik probeer te doen is om een moment in de week te nemen waarin we echt tijd voor elkaar hebben. Nu doen we dat vaak op vrijdag. Dan eten de kinderen eerst. Brengen we ze naar bed en gaan we daarna samen eten. Op die momenten dwing ik mezelf ook om het over de dingen te hebben die ertoe doen. En natuurlijk doen ook de praktische zaken rondom kinderen, werk, etc er toe, maar ik bedoel hiermee de dingen die me bezighouden. Mijn zorgen, mijn verdriet, mijn angsten, mijn verlangens enz. Daar ontstaat dan de verbinding. En die diepere verbinding bereiken maakt het niet perse altijd gemakkelijker, maar wel meer de moeite waard.

Opdracht

Voor de liefhebber nog een opdracht, die goed toepasbaar is in een hectisch gezinsleven. Zorg voor een veilige en prettige setting en ga gemakkelijk tegenover elkaar zitten. Eventueel kan je een ontspannen muziekje opzetten. Sluit een moment je ogen en haal 3 keer diep adem. Open je ogen en kijk elkaar aan gedurende 2 minuten. Stel je partner de vraag: “vertel me: wat vind je leuk aan onze relatie”? Je partner geeft antwoord. En ongeacht wat je partner antwoordt, zeg jij: “dank je wel”. En opnieuw stel je dezelfde vraag en beantwoord jij je partner weer met: “dank je wel”. Zo ga je 7 minuten door. Vervolgens wissel je van rol. Je gaat niet in discussie. En zo kom je in ongeveer een kwartier tijd dichter tot elkaar. Deze zelfde opdracht kun je overigens met tal van vragen doen: vertel me: wat vind je leuk aan mij/vertel me: waar ben je bang voor/vertel me: wat is je grootste verlangen/vertel me: wat wil je nog leren/enzovoorts. De vragen zijn aan jullie. Succes!


Regelmatig beantwoord ik vragen vanuit mijn praktijk. Heb jij een vraag die ik nog niet heb behandeld, stel deze gerust. Je mag me bellen via 06 13 883 702 of mailen via info@hansmik.nl. Via dit emailadres of telefoonnummer kan je ook contact met me opnemen om een kennismakingsgesprek in te plannen. Als je eerst nog meer over verschillende universele thema’s wil lezen, kijk dan hier.

Naast mijn werk als relatiecoach, werk ik ook als leiderschapscoach. Wil je daar meer over weten? Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *